måndag 22 juni 2009

Konkurrens och satsningar ger bättre järnväg

Det blir konkurrens på spåret! Riksdagen har fattat beslut om att avskaffa SJ AB:s ensamrätt på att bedriva kommersiell järnvägstrafik.

Järnvägen har en mycket viktig roll i transportsystemet och det måste fungera. Resenärerna har sedan lång tid tillbaka haft synpunkter på allt från förseningar, indragna tågstopp och slitna vagnar. Det har blivit bättre, men järnvägen kan mer!

Fokus måste ligga på resenärerna och detta uppnås bäst när fler aktörer konkurrerar om kunderna! Det finns ingen aktör som kommer att vinna kunderna genom slitna vagnar och ständiga förseningar. En del av problemen kan förklaras med statens bristfälliga hantering av infrastrukturen, men inte allt. För att komma tillrätta med bland annat förseningsproblematiken genomför Alliansen en satsning på att öka kapaciteten i de tre storstadsregionerna. Samtidigt har operatörerna satt igång egna åtgärdsprogram.

Satsningen kommer att ge effekter över hela landet. En störning i Stockholm sprider sig snabbt ut i spårsystemet där resultatet kan bli en missad anslutning eller ett missat möte.

Vi måste komma tillrätta med förseningsproblematiken och kapacitetsbristen och därför genomför Alliansen en mycket stor satsning på järnväg. Resurserna har ökat för järnvägsinfrastrukturen och i dag överstiger de med råge de rödgrönas tidigare åtgärder. De rödgröna bara lovar, Alliansen levererar.

Tillsammans kommer dessa åtgärder att ge en injektion i järnvägstransportsystemet för ett ökat resande och fler godstransporter på järnväg. För Alliansen är det centrala ett transportsystem som sätter människan och miljön i centrum och skapar goda förutsättningar för tillväxt och företagande i hela landet. Det är äntligen tid för en politik om tror på och i verkligheten gör nåt handgripligt för att vi ska få hållbara transporter för hela landet.

Moderater i trafikutskottet:
Jan-Evert Rådhström (M)
Oskar Öholm (M)
Lisbeth Grönfeldt Bergman (M)
Eliza Roszkowska Öberg (M)
Sten Bergheden (M)
Malin Löfsjögård (M)
Mahmood Fahmi (M)

1 kommentar:

  1. Låter lysande, tåg är ett suveränt transportmedel! Så länge dom går i tid och serverar kaffe förstås... ;)

    SvaraRadera