onsdag 16 december 2009

Oppositionens skrämselpropaganda gör ingen friskare

De senaste veckorna har präglats av en tilltagande debatt om sjukförsäkringen. Utan att återge debatten i alla dess delar tål det att göras några konstateranden.

Till att börja med saknar oppositionen trovärdighet i debatten som sådan. Den tidigare socialdemokratiska regeringen var ansvarig för att 140 personer om dagen under många år förtidspensionerades. Så fick de ned sjukfrånvaron. När sedan samma socialdemokrater anklagar regeringen för att föra en för hård politik känns det hela nästan löjeväckande. Så många människor som mot sin vilja förtidspensionerades och fick sina liv förstörda av socialdemokraterna, det ger dem defintivt trovärdighetsproblem.

Det vi gör är att införa åtgärder som underlättar för den som varit sjuk att kunna ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden igen. Därför införde vi rehabkedjan, som socialdemokrater för övrigt köper i stort sett rakt av i sitt budgetförslag. Trots det klarar de inte av att förklara hur de vill att sjukförsäkringen ska se ut. Mona Sahlins framträdande i SVT Agenda den 13 december är väl om inte annat ett glasklart exempel på det.

Regeringens intentioner i den nya lagstiftningen borde varit tämligen klara för samtliga. Men tydligen inte för alla. Därför genomfördes en del kompletteringar för att se till att inte människor skulle halka mellan stolarna efter årskiftet. Det blir nu bland annat alltså tydligare att svårt sjuka inte ska behöva sätta sig hos arbetsförmedlingen utan även fortsatt kan ha sjukpenning. Men i sig är inte det nytt, så var rehabreformen utformad från början. Nu är det dock tydligare.

Det finns ingen anledning att vara rädd. Men människor är rädda. Och det är de eftersom oppositionen med socialdemokraterna i spetsen mycket medvetet skrämmer sjuka människor för att vinna opinion. Det blir ingen som är sjuk ett dugg friskare av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar