torsdag 22 oktober 2009

Positiva nyheter - Göteborg får 16,3 miljoner euro till Partihallsförbindelsen

Nedanstående pressmeddelande kom i min Inkorg på mailen medan jag var och voterade i kammaren. Det känns väldigt bra att Göteborg får del av pengarna, och precis som Åsa Torstensson säger så sätter detta även svensk infrastruktur i ett europeiskt sammanhang. Vilket i sig alltså är mycket viktigt.


Pressmeddelande
22 oktober 2009
Näringsdepartementet

22,2 miljoner euro till svensk infrastruktur

EU-kommissionen har i dag beslutat om att via EU:s återhämtningsplan tilldela pengar till infrastruktur för att möta den ekonomiska krisen. Totalt handlar det om 500 miljoner euro och för Sveriges del 22,2 miljoner euro.

Av dessa pengar ska 16,3 miljoner euro gå till Partihallsförbindelsen i Göteborg och 5,9 miljoner euro till Malmö Hamn.
- Det är ett välkommet besked som innebär mer pengar till svensk infrastruktur och som tydligt förbättrar kommunikationer och sätter svensk infrastruktur i ett europeiskt sammanhang, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Diskussion för att förbättra transportnätet

Beskedet kom under den just avslutade Transeuropeiska transportnätets (TEN-T) konferens i Neapel som EU-kommissionen, den italienska regeringen och det svenska ordförandeskapet i EU stått värd för.
Mötet i Neapel har haft som syfte att starta en diskussion kring förändringar av TEN-T. Och i det arbetet har det svenska ordförandeskapet varit pådrivande.

Gemensamma standarder i EU

Åsa Torstensson framhöll under konferensen vikten av att TEN-T utvecklas till att vara ett verktyg för att ställa om från dagens fossila transporter till hållbara transporter.
- Av miljö- och klimatskäl måste vi fasa ut fossila drivmedel. För att lyckas med detta måste tillgången till alternativa bränslen i Europa kraftigt öka. För detta krävs gemensamma standarder och enhetlig information. Här har EU en tydlig roll, säger Åsa Torstensson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar