fredag 30 oktober 2009
Nytt presidium i Nordiska Rådet
Till ny president för Nordiska rådet valdes Helgi Hjörvar (socialdemokrat) och till vice president valdes Illugi Gunnarsson (självständighetspartiet). Jag passar på att gratulera de båda till deras nya positioner som de formellt sett intar vid årskiftet. Mer om dem finns att läsa på Nordiska Rådets hemsida. Att det är två islänningar som väljs har att göra med att Island nästa år tar över efter Sverige som ordförandeland i Nordiska Rådet.
Själv blev jag omvald som ordförande i Nordiska rådets näringsutskott där jag bland annat tänker fortsätta att driva gränshinderfrågorna.
torsdag 29 oktober 2009
Nordiska Rådets 61:a session
Veckan inleddes för min del bland annat med gruppmöte för den konservativa gruppen där förutom Moderaterna även våra nordiska systerpartier ingår; Konservativ Folkeparti (Danmark), Høyre (Norge), Självständighetspartiet (Island), Samlingspartiet (Finland) samt även Frisinnad Samverkan och Obunden samling (Åland).
I Nordiska rådets näringsutskott har jag ordförandeposten och där fick vi under tisdagen bland annat träffa Islands finansminister Steingrímur Sigfússon, som pratade om hur Island hanterar finanskrisen. Pia Kinhult (M) representerade Gränshinderforum och berättade hur arbetet med att hindra gränshinder fortskred.
Själva sessionen startade under tisdagseftermiddagen. Bland annat debatteras budget, det arktiska området, gränshinder, försvarssamarbete. En del viktiga valärenden står också på agendan.
Förutom arrangemangen pågår en långrad sidoevenamang runtom i Stockholm. Bland annat på Kulturhuset. Flera nordiska priser delas också ut under veckan.
För en stund sedan avslutades samarbetsministrarnas frågestund. Inte helt olik den frågestund vi även har i Sveriges riksdag.

Bilden: Christina Husmarck-Pehrson (M) är vi vana att se som socialförsäkringsminister. Men hon är även minister för det nordiska samarbetet. Här deltar hon i en frågestund under Nordiska Rådets 61:a session.
onsdag 28 oktober 2009
Tillsammans är vi bättre rustade!
torsdag 22 oktober 2009
Positiva nyheter - Göteborg får 16,3 miljoner euro till Partihallsförbindelsen
Nedanstående pressmeddelande kom i min Inkorg på mailen medan jag var och voterade i kammaren. Det känns väldigt bra att Göteborg får del av pengarna, och precis som Åsa Torstensson säger så sätter detta även svensk infrastruktur i ett europeiskt sammanhang. Vilket i sig alltså är mycket viktigt.
Pressmeddelande
22 oktober 2009
Näringsdepartementet
22,2 miljoner euro till svensk infrastruktur
EU-kommissionen har i dag beslutat om att via EU:s återhämtningsplan tilldela pengar till infrastruktur för att möta den ekonomiska krisen. Totalt handlar det om 500 miljoner euro och för Sveriges del 22,2 miljoner euro.
Av dessa pengar ska 16,3 miljoner euro gå till Partihallsförbindelsen i Göteborg och 5,9 miljoner euro till Malmö Hamn.
- Det är ett välkommet besked som innebär mer pengar till svensk infrastruktur och som tydligt förbättrar kommunikationer och sätter svensk infrastruktur i ett europeiskt sammanhang, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Diskussion för att förbättra transportnätet
Beskedet kom under den just avslutade Transeuropeiska transportnätets (TEN-T) konferens i Neapel som EU-kommissionen, den italienska regeringen och det svenska ordförandeskapet i EU stått värd för.
Mötet i Neapel har haft som syfte att starta en diskussion kring förändringar av TEN-T. Och i det arbetet har det svenska ordförandeskapet varit pådrivande.
Gemensamma standarder i EU
Åsa Torstensson framhöll under konferensen vikten av att TEN-T utvecklas till att vara ett verktyg för att ställa om från dagens fossila transporter till hållbara transporter.
- Av miljö- och klimatskäl måste vi fasa ut fossila drivmedel. För att lyckas med detta måste tillgången till alternativa bränslen i Europa kraftigt öka. För detta krävs gemensamma standarder och enhetlig information. Här har EU en tydlig roll, säger Åsa Torstensson.
Svenskt ordförandeskap - inte bara i EU

Bilden: Maud Olofsson (C), Sinikka Bohlin (S) och landshövdingarna Chris Heister och Per-Ola Eriksson.
fredag 16 oktober 2009
Debatt om framtidens transportpolitik
Även om det var företrädare för ett i huvudsak enigt trafikutskott som debatterade blev det ändå en livfull debatt. Läs mitt huvudanförande här eller se ett klipp nedan.
torsdag 8 oktober 2009
Europas största hamn - Rotterdam
Här är några bilder från hamnen i Rotterdam som jag tagit:
Allmänna motionstiden
Ämnena för motionerna varierar stort. Jag har motionerat om alltifrån införande av tonnageskatt till att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.
Du hittar alla mina motioner via denna länk:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=427&rm=2009/10&iid=321274454602
onsdag 7 oktober 2009
Båttur i Amsterdams hamn





tisdag 6 oktober 2009
På miniturné med den moderata trafikkommitén
Vi har bland annat besökt Örebro flygplats, järnvägsknuten i Hallsberg, träffat Moderaterna i Karlskoga. Vår lilla turné avslutades i Skövde idag.
Att vara ute och träffa företrädare för partiet men också olika verksamheter är en viktig del av riksdagsarbetet. Det är mycket givande att få information till sig, så att säga utan mellanhänder.

Jag på plats i Skövde. I bakgrunden syns "studentskrapan".
torsdag 1 oktober 2009
Ny postlag på gång
Exakt hur den nya lagen kommer att se ut återstår förstås att se. Men det är min förhoppning att den ska förbättra situationen för många av de mindre aktörerna på den svenska postmarknaden som idag har de väldigt tufft i konkurrensen mot Posten AB som har uppemot 90 procent av marknadsandelarna på postmarknaden idag.