Göteborgs Hamn fick årets Pegasuspris för bästa miljöarbetet på transportområdet i år. Roligt och välförtjänt!
måndag 30 mars 2009
torsdag 26 mars 2009
Spårbilar i Uppsala
Har idag varit på ett mycket intressant besök i Uppsala - spårbilar! Först en ingående information om planeringen i kommunen av en ev. framtida spårbilsslinga till ett område med arbetsplatser och affärer och sedan en fantastiskt spännande beök på företaget Vectus med genomgång av deras utvecklingsarbete med spårbilar och också!! deras testbana. Fick också pröva på att åka. Kändes bra. Framtiden?!
Uppdatering: SVT gjorde ett inslag om vårt besök.
tisdag 24 mars 2009
Europeisk transportpolitik på Trafikutskottet

Idag hade vi sammanträde i Trafikutskottet. Vi diskuterade ett betänkande om en s.k. grönbok från EU om översyn av politiken för transeuropeiska transportnät. Viktiga frågor för hela EU och för oss i Norden och kan komma att innebära möjligheter att få investeringspengar från EU till viktiga infrastrukturprojekt.
Statsrådet Åsa Torstensson, transportminister, besökte oss och informerade inför transportministermötet i Bryssel nästa vecka.
fredag 20 mars 2009
Sjöfartsforum
Sjöfartsforum hade idag ett miljöseminarium på Chalmers i Göteborg. Oerhört intressant. Även om sjöfarten idag är det mest energieffektiva transportsättet och även det mest miljövänliga i förhållande till transporterad mängd gods så finns det en betydande mängd negativ miljöpåverkan. Detta seminarium påvisade många nya möjligheter att reducera miljöpåverkan. Segel på nya fartyg, bränslecellsteknik mm. Hoppfullt!
torsdag 19 mars 2009
Sjöfartsfrågor på Trafikutskottet
På dagens Trafikutskott diskuterade vi sjöfartsfrågor - speciellt säkerhets- och miljörelaterade.
Regeringens Havsproposition, som innehåller många bra förslag bl a förbud mot utsläpp av toalettavfall för både passagerarfartyg och fritidsbåtar, utvecklad sjöövervakning och förstärkt internationellt samarbete, är framtidsinriktade och bra inslag i den svenska havspolitiken.
Mycket händer inom EU på detta område också. Därför gick vi även igenom EU-kommissionens förslag till en europeisk sjöfartsstrategi fram till 2018 och även förslag till europeiskt område för sjötransporter utan hinder - det senare för att jämställa godstransporter till sjöss med transporter landvägen. Sjöfartsbetänkandet kommer att debatteras i Riksdagen den 2 april (jag återkommer då) och de andra frågorna kommer också upp lite senare i vår.
onsdag 18 mars 2009
Sverige - ordförandeland i Nordiska Rådet hela 2009
Vid dagens möte med Nordiska Rådets svenska delegations arbetsutskott diskuterade vi aktiviteter och viktiga frågor för vårt ordförandeskap. Vi prioriterar: Gemenskap - att värna vår historiska, kulturella och språkliga gemenskap. Grannskap - Östersjön, Arktis, nordvästra Ryssland och utvecklingen av den nordliga dimensionen. Globalisering - Norden en vinnarregion med en utveckling där alla kan dra nytta av globaliseringen.

Bilden är från Riksgränsen, i den region där Nordiska Rådets sommarmöte skall hållas i år.

Bilden är från Riksgränsen, i den region där Nordiska Rådets sommarmöte skall hållas i år.
Svenskt ordförandeskap andra halvåret 2009

Under den andra halvan av 2009 är Sverige ordförandeland i EU. Det är regeringens ordförandeskap och alla toppmöten leds av statsminister Fredrik Reinfeldt och ministerrådsmötena av de svenska fackministrarna. Minst 11 av dessa möten hålls i Sverige - förutom Stockholm även Göteborg, Växjö och Visby bl.a. Sverige kommer att få många svåra frågor på sitt bord - hanteringen av Lissabonfördraget (Irland folkomröstar igen 15 oktober), EU:s Östersjöstrategi (en för oss prioriterad fråga) och det s.k. Stockholmspaketet (brottsbekämpning, straffrätt, polisiärt samarbete och integration bl.a.). Även Riksdagens utskott kommer att få ta ansvar för en rad sammanträden i Riksdagshuset om miljö och klimat och försvarsfrågor för att nämna några områden. Detta var lite av den information vi fick oss till del under dagens informationsmöte.
tisdag 17 mars 2009
Stor debatt om situationen i Gaza
Idag är det stor debatt här i Bryssel om situationen i Gaza med 250 deltagare från alla EU-länder och länderna runt Medelhavet. Hans-Gert Pöttering, Europaparlamentets och EMPAs president, och Karel Schwarzenberg, den tjeckiske ordföranden i Europeiska Rådet, inledde.

Pöttering (t v) och Schwarzenberg
Den svenska EMPA-delegationens ordförande, tillika riksdagsledamoten, Mats Sander (M), talade om vikten av dialog för att uppnå fred, säkerhet och en hållbar utveckling i hela regionen.
På sin egen blogg skriver för övrigt Mats Sander om det anförande som jag höll om kvinnors rättigheter.

Mats Sander (M)

Pöttering (t v) och Schwarzenberg
Den svenska EMPA-delegationens ordförande, tillika riksdagsledamoten, Mats Sander (M), talade om vikten av dialog för att uppnå fred, säkerhet och en hållbar utveckling i hela regionen.
På sin egen blogg skriver för övrigt Mats Sander om det anförande som jag höll om kvinnors rättigheter.

Mats Sander (M)
måndag 16 mars 2009
I Bryssel och diskuterar kvinnors möjligheter till utbildning och arbete
söndag 15 mars 2009
Även kommunerna måste ta sitt ansvar
Debattartikeln där Cecilia Magnusson, Göran Lindblad, Hans Rothenberg, Lars Hjälmered och jag ger SKTF svar på tal går att läsa på GT's hemsida.
torsdag 12 mars 2009
Nu börjar även JAG blogga!
Jag vill gärna visa var jag jobbar (i Riksdagen) och vad jag gör om dagarna och berätta om aktuella frågor och intressanta händelser, viktiga för framför allt göteborgare och västsvenskar men även med lite vidare vyer.
Då jag arbetar en hel del med nordiska frågor i Nordiska Rådet och frågor som mänskliga rättigheter och miljö i EMPA (Medelhavsunionen) kommer nog en del av mina inlägg att handla om detta.
Nu är det dags för mig att gå in i kammaren och votera.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)